23948sdkhjf

Dilemma: Økologisk mad eller lavere klimaaftryk

Mens landets fødevarevirksomheder alle kæmper for at nedbringe deres eget forbrug af CO2, så giver selve fødevarerne også anledning til hede debatter hos aftagerne i bl.a. i de danske kommuner.

Beregninger baseret på data fra Københavns Kommune viser, at kommunens forbrug af mælk, smør og ost alene står for en udledning på 1.657 ton CO₂ om året. Det skriver TV2 Kosmopol.

Det svarer til, at 2.600 familier kan tage på bilferie i en mellemstor benzinbil fra København til Rom med syv overnatninger - og retur. Og det er kun for mælk, smør og ost.

Hertil kommer blandt andet friskost, der udgør 43 ton CO₂ om året, koldskål, der står for 17 ton CO₂ om året og flere andre mejeriprodukter som yoghurt, æg, cremefraiche og mozzarella.

Men der er et dilemma, mener Bente Halkier, professor ved Sociologisk Institut ved Københavns Universitet og medlem af Klimarådet.

For i Københavns Kommune er 90 procent af maden nemlig økologisk. Hver dag bespises 45.000 københavnske børn i kommunens skoler og dagtilbud, og der serveres i alt 115.000 måltider dagligt - fra vuggestuer til plejehjem og alt derimellem.

Det svarer samlet set til 42 millioner måltider om året.

Den økologiske mad risikerer dog fremover at belaste klimaet mere end mad fra konventionelt landbrug. Fra årsskiftet forventes det nemlig fra forskere på Aarhus Universitet, at Danmarks konventionelle kvæglandbrug vil reducere deres CO₂-udledning med en tredjedel. Dette bliver muligt ved at tilsætte et særligt stof til køernes foder, som mindsker metan-udledningen fra deres bøvser og prutter med en tredjedel.

- Der er gode eksempler på, hvordan miljø og klima spiller sammen, men også masser af eksempler på dilemmaer, når det kommer til grøn omstilling, klima, miljø og bæredygtighed. Og dette er et af dem. Når vi snakker om grøn omstilling og klima, snakker vi for sjældent om modsætninger og dilemmaer som her, understreger Bente Halkier over for TV2 Kosmopol.

Regnestykket med bilturen til Rom er lavet via Concitos www.denstoreklimadatabase.dk )

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.047